Kaikille oikeus luottaa tulevaisuuteen

Yksi aamu töihin mennessä aloin miettimään, mikä kaikki omassa arjessa onkaan politiikasta kiinni. Onko kadut kunnossa, lumet aurattu tai onko ympäristö valaistu? Kun pääsee sinne töihin, on turvana lait ja sopimukset ja sieltä pääsee sovittuun aikaan myös viettämään vapaa-aikaa. Jos kaatuu kotimatkalla, voiko luottaa siihen, että saa hoitoa, oli tilillä rahaa tai ei? Onko lapsi saanut viettää turvallisen hoito- tai koulupäivän? Voitko illalla lähteä puhtaaseen lähiluontoon vapaasti jokamiehen oikeuksin? Syödä perheesi kanssa terveellistä ja kotimaista lähiruokaa?

Mikään tästä ei ole itsestään selvää. Tarvitaan poliittisia päätöksiä ja tahtoa, että nämä asiat tapahtuvat. Tarvitaan myös verotuloja, jotta voidaan taata kaikille suomalaisille turva heikommankin tilanteen kohdatessa. Tulevaisuuden muutoksia kohdatessa Suomen vahvuus on vakaa yhteiskunta. Se on saavutettu sopimalla, järjestäytymällä ja pitämällä toisitamme huolta. Jos annamme nykyhallituksen hyvinvointia heikentävän linjan jatkua, on vuosikymmenien työ äkkiä tuhottu.

Paljon on kuultu oikeiston suulla, miten työehdot tai sosiaaliturva ovat liian hyviä ja tuhoavat Suomen. Siitä huolimatta, että maailman hyvinvoivimmat maat, Suomi mukaan lukien, ovat samankaltaisia. Verrattain korkea verotus, jolla tuotetaan laajoja hyvinvointipalveluja koko kansalle ja tasataan tuloeroja. Hyvät työehdot ja korkea järjestäytymisaste, joka suo työntekijöille mahdollisuuden neuvotella, eikä vain ottaa sanelua vastaan. Tätä vastaan oikeisto nyt voimakkaasti käy. Olemmeko valmiit luopumaan tästä suojasta?

Suunnanmuutos tarvitaan, ettemme siirry kilpailemaan halpatuotantomaiden kanssa ja tyrehdytä samalla kotimaista kysyntää. Meidän vahvuutemme ovat laadukas, kaikille avoin koulutus, hyvinvoinnista tehokkuutensa saava työväki ja kunnianhimoinen tuotekehitys. Muutos ei kuitenkaan synny tekemättä. Tarvitaan enemmän ääniä niille, jotka tuntevat työpaikkojen arjen, kannattavat laadukkaita julkisia peruspalveluita ja koulutusta ja haluavat, että ihmisen elämä on muutakin kuin pörssisijoittajien voitontavoittelun väline. Sillä on väliä, ketä äänestät. Päätökset eivät synny tyhjästä, niitä tekevät ihmiset, omista näkökulmistaan. Äänestetään meille kaikille oikeus luottaa tulevaisuuteen.